Saturday, November 21, 2015

Bekerjalah Kerana Allah. Bukan Bekerja Kerana Manusia.




Ramai yang bertanya, 

"Eh awak memang kerja setiap hari ke?"

"Ya. Kerjaya saya sebagai Perunding Takaful memang bekerja setiap hari. Everyday is working day."

"Tak best lah macam tu. Tak ada masa rehat."

"Eh apa yang tak best pulak? Yes everyday is working day. Tapi everyday pun can holiday maa. Awak kena faham, bila dah masuk line business awak bekerja flexible time. Tak ada waktu tertentu. You can manage your own time. Awak tak terikat dengan sesiapa. Paling penting awak enjoy dan happy." 😊

"Ooo macam tu. Menarik. Kalau dari segi income pulak?"

"Alhamdulillah syukur dari segi income memang saya nampak perubahannya. Saya boleh set berapa increment kenaikan gaji saya setiap bulan, setiap minggu, bahkan setiap hari. Depend on me. Kalau saya rajin, saya lagi dapat banyak la. Berbanding saya makan gaji dulu. Kenaikan gaji setahun sekali. Dah kerja sendiri of course la kena rajin kan?

"Kalau saya nak jadi Perunding Takaful juga macam mana?"

"Whatsapplah saya. Nanti saya cerita."

                  ----------------------

Alhamdulillah saya bersyukur bila makin ramai yang nampak haluan dan laluan dalam bisnes Takaful ini. 

Alhamdulillah juga bila kita dah join bisnes ni, kita akan dikelilingi oleh orang-orang yang positif. Pedulikan mereka yang negatif dan yang tidak memberi kepentingan.

Lagipun hala tuju hidup kamu dan mereka tidak pernah sama bukan? Biar mereka terus negatif, awak teruskan menjadi insan yang positif, bersemangat dan menjadi insan yang berjaya.

Paling penting semuanya dari Allah. Bekerjalah kerana Allah, bukan manusia. Dia yang mentakdirkan semuanya. Kita sebagai hamba hanya perlu lakukan apa yang sepatutnya. Itu sahaja. ☺️




TEMUI SAYA DI SINI:

Hami Asraff Bin Ab. Halim 
Perunding Takaful
Prudential BSN Takaful
+6019-4522171 (WhatsApp/SMS/Call) 
Email: hamiasraff (at) gmail (dot) com
Instagram: hamiasraff 
WeChat: hami_asraff

3 comments:

PeRdU cINta said...

Betul bila lillahitaala in sha Allah yang lain dipermudahkan..

Nurul Atiqah Ahmed said...

Salam.
hope to meet you soon to talk about this.
Teruskan berkongsi sesuatu yang bermanfaat, encik Hami :)

nurul harnani kasmari said...

Insyaallah klu cukup semangat dan tekad dlm hati. Akan ku ikut jejak langkahmu.

Nota kaki - tq sudi singgah blog nanie